powered by Surfing Waves

Μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας στέλνουν ένα δέντρο ελιάς στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό… σε ψηφιακή μορφή.

3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Τέσσερις μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, ο Ηρακλής Βουλόγκας, ο Πέτρος Σαμπροβαλάκης, ο Πέτρος Σπυριδάκης από την Β Τάξη και ο Βασίλης Καπαράκης από την Γ Τάξη, στα πλαίσια εκμάθησης της γλώσσας προγραμματισμού Python, με τον συντονισμό του καθηγητή Πληροφορικής, Χριστόφορου Σφακιανάκη, συμμετείχαν με επιτυχία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Astro Pi, Mission Zero” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που διενεργείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Raspberry Pi.

Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που διενεργείται κάθε χρόνο, προσφέρει στους/στις νέους/ες την ευκαιρία να εκτελέσουν τον κώδικά τους στο διάστημα! Γράφουν ένα απλό πρόγραμμα Python για να διαβάσουν μια τιμή από τον αισθητήρα χρώματος και φωτεινότητας ενός υπολογιστή Astro Pi στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το χρησιμοποιούν για να ορίσουν το χρώμα φόντου σε μια εξατομικευμένη εικόνα την οποίαν θα δουν οι αστροναύτες/τισσες καθώς κάνουν τις καθημερινές τους εργασίες.

Το θέμα για το Mission Zero φέτος ήταν «Χλωρίδα και Πανίδα». Οι εικόνες θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν οποιαδήποτε πτυχή αυτού του θέματος, αρκεί να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες, για παράδειγμα, λουλούδια, δέντρα, ζώα ή έντομα.

Οι μαθητές μας, επέλεξαν να εμφανίσουν, συμβολικά, το δέντρο ελιάς που αντιπροσωπεύει την περιοχή μας παραγωγικά αλλά και λόγω της αρχαίας ελιάς του Καβουσίου.

Σχεδίασαν αρχικά το δέντρο σε μια εικονική οθόνη 8x8 pixel, επιλέγοντας τα κατάλληλα χρώματα και στην συνέχεια έφτιαξαν το κατάλληλο πρόγραμμα σε Python προκειμένου να απεικονίσουν με το χρωματικό μοντέλο RGB (red, green, blue) για 30 δευτερόλεπτα την ελιά στην οθόνη του Astro Pi, φροντίζοντας να αλλάζει το υπόβαθρο σύμφωνα με την τιμή του αισθητήρα χρώματος. Το πρόγραμμα ελέγχθηκε αν πληροί τις προϋποθέσεις και εκτελέστηκε στον Διεθνή διαστημικό Σταθμό στις 25 Μαΐου την στιγμή που περνούσε πάνω από την Νέα Ζηλανδία!

Οι μαθητές μας, με ευχαρίστηση έλαβαν ένα πιστοποιητικό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα με τα ονόματα τους και την θέση που βρισκόταν ο διαστημικός σταθμός όταν εκτελέστηκε το πρόγραμμα τους.


Πληροφορίες για το πρόγραμμα
Ο κώδικας Python που έγραψαν οι μαθητές


astro_pi_1.jpg" astro_pi_2.jpg" astro_pi_3.jpg"