powered by Surfing Waves

Στη Κρήτη

Μελετώντας τους Γκριμ, εμπνεόμαστε

 

Κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017, στο 3. Γυμνάσιο Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα ανταλλαγής με το Friedrichsgymnasium από το Κάσελ της Γερμανίας“ Μελετώντας τους Γκριμ, εμπνεόμαστε”. Υπεύθυνοι-συνοδοί καθηγητές ήμασταν η Χριστάκη Μαρία, καθηγήτρια γερμανικών, και η Ζερβαλάκη Πόπη, φιλόλογος από το 3οΓυμνάσιο Ιεράπετρας. Ενώ υπεύθυνοι-συνοδοί καθηγητές από το γερμανικό σχολείο ήταν ο κ. ΣαντόρΝτίς, καθηγητής αρχαίων Ελληνικών, Λατινικών και Ηθικής, και η κ. ΓιούλιαΜπάρτλινγκ, καθηγήτρια Γερμανικών, Οικονομίας και Ηθικής.

 



10 μαθητές από το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας συνεργάστηκαν, φιλοξένησαν και φιλοξενήθηκαν  από  10 μαθητές από το συγκεκριμένο γερμανικό σχολείο, αντίστοιχης ηλικίας και φύλου για 7 μέρες. Έτσι είχαν τη δυνατότητα να έλθουν σε επαφή με έναν άλλο πολιτισμό, μια άλλη κουλτούρα.


Μέλη  της ομάδας μας από το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας ( Γ’  Γυμνασίου)
Γκουτσάνου Λίνα,  Ιστράτιι Νικολέτα, Κασσωτάκης Γιώργος,  Καρτσάκης Χριστόφορος, Μαρκάκη Μαρία, Παπαδάκη Ειρήνη,  Πιτροπάκη Κωνσταντίνα, Προιστάκης Αλέξανδρος, Σαμπροβαλάκης Κωνσταντίνος και Χριστάκη Αυγή.

 

Μέλη της ομάδας από το γερμανικό σχολείο(9. Τάξης)
Γιούσφι Σάρα, Γκιανφόρτε Λίζα, ΚάρλΓιούλιαν, Κόσοβιτς Νάντια, ΚρόιταΜπίντα, ΜάινχαρτΦίν, Μόζα Τόρε,  ΠάπεΓιάν-Νίκλας, ΤαφρέσιΜαριάννε, ΧόφμαννΣαρλότε

Θέμα της εργασίας μας ήταν η συγγραφή ενός παραμυθιού, το οποίο ενώ θα ακολουθεί το μοτίβο των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ, θα προσφέρει στον αναγνώστη του ένα σύντομο ταξίδι στην ρωμαϊκή Ιεράπυτνα του 2ου μ. Χ. αιώνα. Για αυτόν το λόγο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δουλέψαμε με τα παιδιά πάνω στη θεματολογία των παραμυθιών των αδελφών Γκριμ.Tο Κάσελ είναι η πόλη όπου συνελέγησαν και γράφτηκαν τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, όπως μας είναι γνωστά σήμερα, ενώ στο συγκεκριμένο Γυμνάσιοστο Κάσσελφοίτησαν προκειμένου να σπουδάσουν Νομική στο γειτονική πόλη του Μάρμπουργκ. Τα μέλη της ομάδας του γερμανικού σχολείου έφτιαξαν ένα παραμύθι και μας παρουσίασαν μια ταινία μικρού μήκους, όπου ιστορούσε γιατί ο ημίθεος Ηρακλής παρακολουθεί από ψηλά τη πόλη του Κάσσελ πάνω από το Κάστρο του Ηρακλή, από το πιο ψηλό σημείο της πόλης. Η παρουσίαση και τωνδύο παραμυθιών έγινε στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της ανταποδοτικής επίσκεψης του γερμανικού σχολείου εδώ.


Κατά την ανταλλαγή μας υπήρξαν δυο φάσεις.
Α φάση
Ύστερα από πρόσκληση του Friedrichsgymnasiumταξιδέψαμε στις 15-21 Φεβρουαρίου στο Κάσσελ, όπου επισκεφτήκαμε το συγκεκριμένο σχολείο και πραγματοποιήσαμε από κοινού εκπαιδευτικές επισκέψεις: στο Μουσείο της πόλης του Κάσσελ, στο εργοστάσιο της Φόκλσβάγκεν στο Μπάουναταλ, στο Κρατικό θέατρο της πόλης, όπου  παρακολουθήσαμε το μιούζικαλ “ Ράγκτάιμ”, στο Κάρλσαουε και στην Ορανζερί, ένα ταξίδι το οποίο θα μας μείνει αξέχαστο.Επιπλέον επισκεφτήκαμε το κάστρο του Ηρακλή, το Βίλχελμσχοε και το πάρκο εκεί, όπου διέμενε ο Ηγεμόνας του Κάσσελ και που αργότερα αποτέλεσε το καλοκαιρινό θέρετρο της αυτοκρατορικής οικογένειας της Γερμανίας. Στο ανάκτορο του Βίλχελμσχοεμέσα υπάρχει σημαντική συλλογή από έργα τέχνης από διαφορετικές περιόδους και αιώνες.Επίσης επισκεφτήκαμε και τη παλιά πόλη του Μάρμπουργκ, μια πανέμορφη και γνωστή Πανεπιστημιούπολη σε κοντινή απόσταση, διάσημη για τις μεσαιωνικές γοτθικές εκκλησίες της και όχι μόνο. Κατά την επίσκεψη μας εκεί, παρακολουθήσαμε μάθημα σχεδόν καθημερινά στο Friedrichsgymnasium( Πολιτική, Αγγλικά, Χημεία, Βιολογία, Ιστορία, Γερμανική Λογοτεχνία, Ιστορία, Μαθηματικά, Γαλλικά, Λατινικά, Αρχαία Ελληνικά, Γυμναστική).


Β φάση
Στις 23-30 Απριλίου, τη πρώτη εβδομάδα μετά από τις διακοπές του Πάσχα, ακολούθησε η δεύτερη φάση της ανταλλαγής, η ανταποδοτική επίσκεψη της γερμανικής ομάδας . Στο πρόγραμμα μας κύριος στόχος ήταν οι μαθητές από το συγκεκριμένο σχολείο, ένα γερμανικό σχολείο με βασικό μάθηματα Αρχαία Ελληνικά, να γνωρίσουν από κοντά τη κρητική κουλτούρα, ιστορία και οικονομία του τόπου μας. Για αυτό το λόγο λοιπόν προσπαθήσαμε μέσα από τους κρητικούς χορούς να τους εξηγήσουμε την ιστορία του τόπου μας και μάλιστα χορέψαμε μαζί κρητικούς χορούς του τόπου μας με τη βοήθεια του κ .Χατζάκη. Επισκεφτήκαμε τη Βιάννο, τη Κάτω Σύμη και το Μουσείο Ολοκαυτώματος στα Αμιρά, όπου παρακολουθήσαμε ομιλία από τη κ. Σαββάκη στα Αγγλικά και στα Ελληνικά σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Επισκεφτήκαμε τη Σπιναλόγκα, όπου μας έγινε ξενάγηση από την αρχαιολόγο κ. Σάλιακα και απολαύσαμε παίζοντας με τα επιτραπέζια παιχνίδια των Ενετών στρατιωτών, που προέρχονται από τη ρωμαϊκή εποχή. Την επόμενη μέρα ταξιδέψαμε στη ρωμαϊκή Ιεράπετρα( Βιγλιά, Ναυμαχία, Αρχαιολογική Συλλογή).Στο Βιοάρωμα μας έγινε ξενάγηση στα Αγγλικά σχετικά με τα αρωματικά και θεραπευτικά βότανα της Κρήτης και φτιάξαμε κρέμα σώματος από βότανα. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη μας στο ΚΠΕ Ιεράπετρας, όπου παρακολουθήσαμε ένα σύντομο βίντεο για την βιοποικιλότητα στη περιοχή της Ιεράπετρας και μέσω παιχνιδιών ανακάλυψαν οι μαθητές την σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας. Στο φυτώριο Κρόνος μας έγινε ξενάγηση στα Αγγλικά και είδαν από κοντά οι μαθητές πως είναι ένα φυτώριο, τι ανάγκες έχει, τι προϊόντα παράγονται. Επίσης στο αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη παρακολουθήσαμε την τελική πρόβα της πολύ καλής μαθητικής παράστασης του 1ου Λυκείου Ιεράπετρας “Αντιγόνη”.

 


Επειδή όμως» ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη», όπως πολύ σοφά λέει ο λαός μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά: τον διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, κ. Ψαρουδάκη, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε τον Σύλλογο διδασκόντων του 3ου Γυμνασίου, και ιδιαίτερα τον κ. Χατζάκη, τον κ. Αλεξανδράκη, τον κ. Καργιώτη και την κ. Χαλέπη, και τους γονείς των μαθητώνπου πήραν μέρος στο πρόγραμμα για τη συνεργασία τους και τη βοήθεια στην υλοποίηση του προγράμματος.


Επίσης  ένα μεγάλο ευχαριστώ χρωστάμε στον Δήμαρχο Ιεράπετρας,  κ.ΘοδωρήΚαλαντζάκη, και τη κ. Δέσποινα Μανιαδάκη για τη στήριξη που μας παρείχαν.


Επιπλέον ευχαριστούμε,την κ.Άννα Σαββάκηγια την καταπληκτική ενημέρωση-παρουσίαση της και τον ΔήμαρχοΒιάννου, κΜπαριτάκη, τον κ. Αριστομένη Συγγελάκη, κ. Μπαρμαγαδάκη, τη κ.Εύη Παπαδάκηκαι τη κ. Γουρνιεζάκη για τη ξενάγηση στη Βιάννο, στο Λαογραφικό Μουσείο Βιαννου και στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στα Αμιράκαι τη φιλόξενη διάθεση.


ξεχωριστά ένα θερμό ευχαριστώ στον κύριο και στη κυρίαΚασσωτάκη για τη ξενάγηση στο εργαστήριο Εύβοτρυ στο Καβούσι και το πρόγραμμα μας εκεί, στον κ. Πεδιαδίτη για το πρόγραμμα μας και τη ξενάγηση στο Βιοάρωμα,στον κ. Γιακουμάκη για τη ξενάγηση στο Φυτώριο Κρόνος, όπως και στον κ. Μυλωνάκη και στη κ. Τσαντιράκη για τη παρουσίαση στα ΚΠΕ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ.


Ας μη ξεχάσουμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους καθηγητές του 1ου Λυκείου Ιεράπετρας, Δρετάκη Δέσποινα και Χαρίτου Αμαλία, το Διευθυντή του 1ου Λυκείου, κ. Σαρικλάκη, καθώς και όλα τα παιδιά της θεατρικής ομάδας για την υπέροχη παράσταση.
Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους θα ήταν αδύνατη η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.


Επιπλέον θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ντίς και την κ. Μπάρτλινγκ για τη βοήθεια και το υπέροχο πρόγραμμα μας εκεί τον Φεβρουάριο, το Σύλλογο καθηγητών του Friedrichsgymnasium, τους γονείς των μαθητών του Friedrichsgymnasium, για τη εγκάρδια φιλοξενία, που πρόσφεραν στους μαθητές μας και ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Friedrichsgymnasium, κ. Σόπνα, για τη πολύτιμη βοήθεια του. Το ταξίδι αυτό στάθηκε μια καλή ευκαιρία για να βρεθούμε με ανθρώπους από τοΚάσσελ της Γερμανία, φίλους της Ελλάδας.

 

Τελειώνοντας να μη παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τους 10 μαθητές μας για τη συνεργασία, την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που έδειξαν κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς. Είναι βέβαιο πως εκείνοι είναι ομεγάλος κερδισμένος του προγράμματος.
Οι καθηγητές- συνοδοί

Χριστάκη Μαρία    και Ζερβαλάκη Πόπη