powered by Surfing Waves

 

Όμιλοι Aριστείας 2024-2025


1. Εκπαιδευτικό Σκάκι για όλους: Αναπτύσσουμε την κριτική και μαθηματική σκέψη μέσα από παιχνίδια πάνω στην σκακιέρα!


Κάθε Δευτέρα: 14:15 - 15:45 - Α' Β' Γ' Τάξη

Ανώτερος αριθμός μαθητών ομίλου: 20

Σε αυτό τον Όμιλο, θέλουμε η εκμάθηση σκακιού να συνάδει με τη χρήση του ως εκπαιδευτικό εργαλείο, να διευρύνει την αναλυτική σκέψη των μαθητών ώστε να ανοιχτούν καινούργια μονοπάτια σκέψης αλλά και αυτογνωσίας. Παράλληλα, να βοηθήσουμε στην συνύπαρξη των μαθητών αναπτύσσοντας μεταξύ τους ισχυρότερους δεσμούς καθημερινής επαφής ενισχύοντας ταυτόχρονα την έννοια της συμπερίληψης, σημαντικό ζητούμενο στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Θέλουμε επίσης να εμπλέξουμε ενεργά μαθητές διαφορετικών ικανοτήτων και υποβάθρων στο σκάκι, προάγοντας την αίσθηση της ένταξης και της διαφορετικότητας στη σχολική κοινότητα, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην ολιστική εκπαίδευση και τη συμμετοχή σε δραστηριότητες που εκτείνονται πέρα από τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά μοτίβα.


Έχουμε την χαρά, το σχολείο μας να είναι το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε από την Επιτροπή για το Σκάκι στην Εκπαίδευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκακιού (FIDE Chess Education Commission) υλοποιώντας σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το επίσημο υλικό της FIDE. Πλέον ανήκουμε στο πρώτο δίκτυο 22 σχολείων από όλο τον κόσμο με την ετικέτα πιστοποίησης της FIDE: https://edu.fide.com/certification/fide-schools

Υπεύθυνος καθηγητής

Σφακιανάκης Χριστόφορος


Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ86 (https://csfak.github.io)

Πιστοποιημένος σχολικός εκπαιδευτής FIDE (https://ratings.fide.com/profile/42177804)


Αναλυτική πρόταση και αφίσα του ομίλου: https://blogs.sch.gr/csfakian/omilos-gia-ekpaideytiko-skaki-2024-2025/


2. ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: ΜΕΡΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ 2024-25 εσύ ξέρεις γιατί το λέμε έτσι;


Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη: 14:15 - 15:00 ή κατόπιν συνεννόησης με τους μαθητές - Α' Β' Γ' Τάξη

Ανώτερος αριθμός μαθητών ομίλου: 12

Σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους- εάν συμπληρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός μαθητών από όλες τις τάξεις – θα πραγματοποιήσουμε ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και εκφράσεων που προορισμός του είναι να καταλάβουμε γιατί το λέμε έτσι ή πιο λαϊκά "από πού κρατάει η σκούφια του". Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι λέξεις / φράσεις έχουν τις δικές τους περιπέτειες και τη δική τους ιστορία μέσα στα μονοπάτια του τόπου και του χρόνου, μερικές φορές και πολύ ενδιαφέρουσα. Κάποιες λέξεις / φράσεις άντεξαν στο χρόνο φτάνοντας ανέπαφες στο σήμερα ("τα πάντα ρει") ή άλλες τροποποιήθηκαν ("κυκεώνας") ή άλλες διατηρήθηκαν από σημαντικά ιστορικά γεγονότα ("δρακόντεια μέτρα" ). Άλλες πάλι είναι δάνεια ("παράδεισος") ή αντιδάνεια ("γάμπα") ή προέρχονται από την Εκκλησία ("τω καιρῶ εκείνω" ) ή και ταυτίστηκαν με ένα αγαπημένο τραγούδι ("Συννεφιασμένη Κυριακή ") -ωστόσο έμειναν ολοζώντανες μέσα στη ροή του καθημερινού μας λόγου. Έτσι οι μαθητές μας θα γίνουν λίγο πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι ομιλητές της γλώσσας μας και θα καταλάβουν την μακραίωνη ιστορία της , τον μεγάλο της πλούτο, τις πολλές εκφραστικές της δυνατότητες και τον θησαυρό της λαϊκής σοφίας της.


Ο όμιλος θα λειτουργήσει μετά το τέλος των μαθημάτων για 2 δημιουργικές διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως. Αφού δουλέψουμε όλοι μαζί - γιατί " ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη" - ανατρέχοντας μέσα σε σχετικά βιβλία, ιστοσελίδες και απολαμβάνοντας ευχάριστα βίντεο - όσοι μαθητές επιθυμούν και με έγκριση γονέων - θα παρουσιάζουν μέρος της δουλειά μας σε μια ολιγόλεπτη εκπομπή γλωσσικού ενδιαφέροντος εβδομαδιαίως στο τοπικό ραδιόφωνο. Έτσι θα γνωρίσουν και ένα ιστορικό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας πολύ διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουν και χρησιμοποιούν σήμερα και μάλιστα χωρίς "να μας κοστίσει ο κούκος αηδόνι" "βγάζοντας ασπροπρόσωπο" το νεοσύστατο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ




Υπεύθυνη καθηγήτρια

Κατερίνα Χαλέπη - Φιλόλογος



3. Βιολογία και Κινηματογράφος: Εξερευνώντας Επιστημονικά Θέματα Μέσα από τον Κινηματογράφο


Κάθε Τρίτη: 14:15 - 15:45 - Β' Γ' Τάξη

Ανώτερος αριθμός μαθητών ομίλου: 20

Σας αρέσει ο κινηματογράφος; Βρίσκετε ενδιαφέρουσα την επιστήμη της βιολογίας;


Αν ναι, τότε αυτός ο όμιλος είναι για εσάς! Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί πώς συνδέονται οι δύο αυτοί μαγικοί κόσμοι, μέσα από ταινίες που συναρπάζουν και προκαλούν προβληματισμό. Θα παρακολουθήσουμε ταινίες με θέματα όπως η ζωή, η εξέλιξη, τα οικοσυστήματα, η γενετική και η βιοηθική, και στη συνέχεια θα συζητήσουμε τα μηνύματα, τα ερωτήματα και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κάθε ιστορία.


Με χαλαρό και δημιουργικό τρόπο, θα μάθουμε περισσότερα για τον κόσμο γύρω μας, θα ανταλλάξουμε ιδέες και θα συνδυάσουμε τη διασκέδαση με τη γνώση. Αν λοιπόν θέλετε να ζήσετε κάτι διαφορετικό, να εξερευνήσετε την επιστήμη μέσα από τη δύναμη της τέχνης και να γίνετε μέρος μιας ομάδας με κοινά ενδιαφέροντα, μην το σκέφτεστε άλλο!


Σας περιμένουμε να φτιάξουμε μαζί τη δική μας βιο-κινηματογραφική παρέα!


Υπεύθυνη καθηγήτρια

Δέσποινα Βαλαχή Βιολόγος


4. Η τέχνη του πηλού από το χτες στο σήμερα


Κάθε Δευτέρα: 14:15 - 15:45 ή κατόπιν συνεννόησης με τους μαθητές - Α' Β' Γ' Τάξη

Ανώτερος αριθμός μαθητών ομίλου: 20

Με τον όμιλο «Η τέχνη του πηλού από το χτες στο σήμερα» επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με ένα σημαντικό πεδίο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του κλάδου της πειραματικής αρχαιολογίας. Ο πηλός πρωταγωνιστεί ως υλικό στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, τόσο σε επίπεδο χρηστικό (στην οικοσκευή) όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικό, δημιουργώντας αντικείμενα σημαντικής πρακτικής και αισθητικής αξίας. Επιδιώκεται λοιπόν οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν την ιστορική «διαδρομή» και τον ρόλο του πηλού στον ανθρώπινο πολιτισμό μέσα από τεκμήρια του παρελθόντος αλλά και μέσα από την τεχνική και τέχνη της αγγειοπλαστικής που συνεχίζεται έως σήμερα. Ως εκ τούτου βασικό στόχο του ομίλου αποτελεί η ενεργή συμμετοχή των παιδιών με έρευνα σε πηγές, συνεργασία, καταγραφή στοιχείων αλλά και έργα των δικών τους χεριών.


Υπεύθυνες καθηγήτριες

Μαρία Δρακάκη - ΠΕ81 Πολιτικός μηχανικός

Μαρία Ζαχαριουδάκη - ΠΕ02 Φιλόλογος


5. Όμιλος Σχολικής Διαμεσολάβησης


Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή: 14:15 - 15:00 - Α' Β' Γ' Τάξη

Ανώτερος αριθμός μαθητών ομίλου: 20

python image Σε συνέχεια της περσινής μας δράσης στο πλαίσιο προγράμματος Σχολικής Διαμεσολάβησης, περνάμε φέτος στη δημιουργία ομίλου με το ίδιο θέμα και με συμμετοχή σε Πανελλαδικό Δίκτυο Σχολικής Διαμεσολάβησης υπό την αιγίδα του 3ου Γυμνασίου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη (εθνικό έργο etwinning)


Η σχολική διαμεσολάβηση αποτελεί μια μέθοδο πρόληψης της ήπιας μορφής ενδοσχολικής βίας (δεν αφορά περιπτώσεις bullying) μέσα από την διαχείριση των καθημερινού τύπου συγκρούσεων που προκύπτουν ανάμεσα στους μαθητές/τριες. Είναι μια διαδικασία, κατά την οποία μαθητές και μαθήτριες, αφού εκπαιδευτούν από τους/τις εκπαιδευτικούς τους που γνωρίζουν αυτή τη μέθοδο, διαμεσολαβούν ώστε να διευκολυνθεί η επίλυση συγκρούσεων και διαφορών ανάμεσα σε συμμαθητές και συμμαθήτριες τους. Όλη η σχολική κοινότητα αναγνωρίζει τη συνδρομή των μαθητών/-τριών διαμεσολαβητών και τους περιβάλλει με σεβασμό για το έργο τους. Ως εκ τούτου ο θεσμός αυτός οδηγεί στη μείωση των ποινών και τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κλίματος στο χώρο του σχολείου.


Εξίσου σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από τη διαδικασία της εκπαίδευσης, οι μαθητές/-τριες αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες που τους βοηθούν στην καθημερινή τους ζωή μέσα κι έξω από το σχολείο, όπως αυτογνωσία, ενσυναίσθηση, ενεργητική ακρόαση, διαχείριση θυμού και αρνητικών συναισθημάτων, επικοινωνιακές δεξιότητες. Ταυτόχρονα καλλιεργούν και κοινωνικές δεξιότητες, όπως την έννοια της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της εχεμύθειας, ειλικρίνειας, αντικειμενικότητας και ουδετερότητας.


Οι συναντήσεις της ομάδας θα είναι δίωρες εβδομαδιαίως και θα πραγματοποιούνται εκτός ωρών σχολικού προγράμματος, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (2-3, ενδεικτικά).

Διαμεσολάβηση2

Υπεύθυνες καθηγήτριες

Ζαμπέλη Ιωάννα - Θεολόγος

Φλουράκη Χαρά - Αγγλικής Φιλολογίας


6. Περιπέτεια στον χάρτη: Αναζητώντας τον προσανατολισμό μέσα από γεωλογικά και γεωγραφικά μονοπάτια!


Κάθε Δευτέρα: 14:15 - 15:45 ή κατόπιν συνεννόησης με τους μαθητές - Α' Β' Γ' Τάξη

Ανώτερος αριθμός μαθητών ομίλου: 20

map Στον συγκεκριμένο όμιλο επιδιώκεται η γνωριμία των μαθητών με τον χάρτη και τα στοιχεία που αυτός περιέχει με βάση το υπόμνημα, την κλίμακα και τον προσανατολισμό του. Σκοπός είναι να αναγνωρίζουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς που απεικονίζονται σε έναν χάρτη και να κατανοήσουν τη σημασία τους στη διαμόρφωση του τοπίου. Στόχος είναι να αντιληφθούν την σημαντικότητα του προσανατολισμού και της χρήσης χάρτη γενικότερα, καθώς και τις λεπτομέρειες που πρέπει να προσέχουμε στο φυσικό και το αστικό περιβάλλον. Για την επίτευξη του στόχου μας καλούμαστε να ζήσουμε μια…περιπέτεια, καθώς θα χρειαστεί να περιηγηθούμε σε επιλεγμένες, αλλά πάντα ασφαλείς τοποθεσίες, python image που έχουν χαρτογραφηθεί από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικών για το Αγώνισμα του Προσανατολισμού/Orienteering (ΠΣΕΑΠ-Ο). Ελάτε να εξερευνήσουμε την πόλη μας, αλλά αυτή την φορά διαβάζοντας χάρτες! Να γνωρίσουμε πώς η θέση του ηλίου μπορεί να βοηθήσει στον προσανατολισμό σε εξωτερικούς χώρους χωρίς τη χρήση τεχνολογίας! Να μελετήσουμε το πως δημιουργείται στο εσωτερικό της Γης μαγνητικό πεδίο στο οποίο βασίζεται η λειτουργία της πυξίδας, ενός από τα βασικά γεωγραφικά εργαλεία! Και όλα αυτά χρησιμοποιώντας γνώσεις γεωλογίας και γεωγραφίας μέσω της εξοικείωσης με το ευγενές Αγώνισμα του Προσανατολισμού/Orienteering που συνδυάζει την πρόκληση της πλοήγησης με την κίνηση σε εξωτερικό χώρο.


Υπεύθυνη καθηγήτρια

Κατερίνα Γιούρη - Γεωλόγος



7. Πειράματα Χημείας και Καθημερινή Ζωή


Κάθε Τρίτη: 14:15 - 15:45 ή κατόπιν συνεννόησης με τους μαθητές - Γ' Τάξη

Ανώτερος αριθμός μαθητών ομίλου: 12

image

Ένας όμιλος για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο της Χημείας και να ερευνήσουν τα μυστικά της.


Οι μαθητές θα συνδέσουν ορισμένα πειράματα Χημείας με τις εφαρμογές τους στην καθημερινή ζωή, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να δουν αλλά και να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι εντυπωσιακά πειράματα χημείας όπως την οδοντόκρεμα του ελέφαντα, το μπαλόνι στη σούβλα, το κρασί που γίνεται νερό κτλ.


Απώτερος στόχος του ομίλου είναι οι μαθητές να αγαπήσουν τη Χημεία και να συνειδητοποιήσουν ότι η επιστήμη είναι εντυπωσιακότερη από τη … μαγεία!


image

Υπεύθυνη καθηγήτρια

Ευαγγελία Τσαμάνδουρα - Χημικός



8. Python – Εργαστήριο Επιστημονικών Αποστολών – Μηχανική Μάθηση


Κάθε Τρίτη και Πέμπτη: 14:15 - 15:00 - Α'(υπό προϋποθέσεις δείτε την περιγραφή παρακάτω) Β' Γ' Τάξη

Ανώτερος αριθμός μαθητών ομίλου: 12
Προαπαιτούμενα: Βασικές γνώσεις προγραμματισμού - Αγγλικά (βασικές γνώσεις) - Λογαριασμός Ηλ. Ταχυδρομείου Gmail

Ο συγκεκριμένος όμιλος απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή μαθητών της Α’ τάξης αρκεί να έχουν πιστοποιημένη γνώση των βασικών αρχών προγραμματισμού. Στα πλαίσια του ομίλου θα αναπτυχθούν δύο βασικές ομάδες μαθητών, η Α και η Β.


Η ομάδα Α στοχεύει στην ανάπτυξη της αλγοριθμικής σκέψης σε μαθητές που έχουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν πιο εξειδικευμένα με τον προγραμματισμό και την επίλυση προβλημάτων μέσω υπολογιστή, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα python. Η διδακτική προσέγγιση που θα ακολουθηθεί είναι κυρίως «μαθαίνω μέσω της πράξης» και της καθοδηγούμενης διδασκαλίας από υπολογιστή ή και τον δάσκαλο όπου οι μαθητές αφού αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις ανά θεματική ενότητα καλούνται να επιλύσουν σχετικά προβλήματα- tests-quizzes όπου βαθμολογούνται ανάλογα με την επίδοση τους συγκεντρώνοντας πόντους. Όταν ολοκληρώσουν την προσπάθεια τους με επιτυχία λαμβάνουν πιστοποιητικό γνώσεων του Α’ επιπέδου python. Η διδακτική πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί είναι η https://www.sololearn.com. Ο ρόλος του καθηγητή είναι κυρίως καθοδηγητικός, συμβουλευτικός και επεξηγηματικός.


python image
Επιλέχθηκε η γλώσσα προγραμματισμού Python γιατί είναι μια σύγχρονη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές της επιστήμης των υπολογιστών ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται για την απλότητα και την αμεσότητα στην σύνταξη υπολογιστικών εκφράσεων, απαραίτητες για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου υπολογιστικού προγράμματος.


Η ομάδα Β αναφέρεται σε μαθητές που γνωρίζουν ήδη την γλώσσα python σε ένα καλό επίπεδο και έχουν λάβει ήδη το απαραίτητο πιστοποιητικό από την προηγούμενη σχολική χρονιά. Η ομάδα αυτή θα ασχοληθεί κυρίως με την επίλυση επιστημονικών προβλημάτων που σχετίζονται με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) (International Space Station - ISS) σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA). Ο συγκεκριμένος οργανισμός κάθε σχολική χρονιά, αναθέτει μια αποστολή όπου καλεί ομάδες μαθητών απ’ όλο τον κόσμο δώσουν λύσει σε ένα επιστημονικό πρόβλημα που αφορά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η αποστολή αυτή έχει την κωδική ονομασία “Mission Space Lab”. Οι μαθητές θα εργαστούν ως μικροί ερευνητές, όπου με την κατάλληλη καθοδήγηση θα ερευνούν προκειμένου να αντλήσουν την απαραίτητη γνώση ώστε να προχωρήσουν σταδιακά λύνοντας μικρότερα υποπροβλήματα στην επίλυση του τελικού προβλήματος. Ο ρόλος του καθηγητή θα είναι κυρίως συμβουλευτικός και καθοδηγητικός, θα χρησιμοποιηθούν κυρίως οι εκπαιδευτικές μέθοδοι της διαφοροποιημένης διδασκαλίας της αντεστραμμένης τάξης και της προσέγγισης «μαθαίνω μέσω της πράξης» (learning by doing), επίσης στα πλαίσια του ομίλου οι μαθητές θα διερευνήσουν μεθοδολογίες μηχανικής μάθησης για την αναγνώριση εικόνας ή και άλλων προβλημάτων.


Υπεύθυνος καθηγητής

Μιχάλης Μπλαζαντωνάκης - Καθηγητής πληροφορικής