powered by Surfing Waves

Η Μηχανική Μάθηση και Αναγνώριση Εικόνας στην Υπηρεσία του Περιβάλλοντος

3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Το σχολείο μας συμμετείχε φέτος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα connect με τα τμήματα Α1 και Α2, συντονιστής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό σενάριο μηχανικής μάθησης με θέμα: «Η Μηχανική Μάθηση και Αναγνώριση Εικόνας στην Υπηρεσία του Περιβάλλοντος». Στο συγκεκριμένο σενάριο προσεγγίστηκε το πρόβλημα της αποδασοποίησης του Αμαζόνιου, όπου, χιλιάδες στρέμματα δάσους κάθε χρόνο αποψιλώνονται άλλοτε από νόμιμες και άλλοτε από παράνομες δραστηριότητες. Το τελικό παραδοτέο ήταν μια εφαρμογή-παιγνίδι στη γλώσσα προγραμματισμού scratch (http://scratch.mit.edu), η γλώσσα αυτή έχει αναπτυχθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται από το πολύ φημισμένο 3οβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε ώστε να δέχεται φωτογραφίες από ένα εικονικό αεροπλάνο ή drone το οποίο "πετάει" πάνω από την περιοχή του Αμαζόνιου τραβώντας φωτογραφίες ενώ ένα κατάλληλα εκπαιδευμένο μοντέλο μηχανικής μάθησης προβλέπει αν πρόκειται για δάσος (forest), αποδασοποιημένη περιοχή (diforastation) ή δρόμο σε δάσος (road), έτσι οι διάφοροι οργανισμοί που φροντίζουν για την διατήρηση και την οικολογική ανάπτυξη της Αμαζονίας να βοηθηθούν στο έργο τους.

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου σεναρίου και στο δεύτερο στάδιο της υλοποίησης του μίλησαν στα παιδιά μέσω τηλεδιάσκεψης επιστήμονες-ερευνητές με μακροχρόνια σημαντική εμπειρία και συνεισφορά στον τομέα της μηχανικής μάθησης και αναγνώριση εικόνας ( http://3gym-ierap.las.sch.gr/drastiriothtes/2019-2020/ml1.html http://3gym-ierap.las.sch.gr/drastiriothtes/2019-2020/ml2.html). Παρουσίασαν στα παιδιά τις βασικές αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, από πού ξεκίνησαν και που βρίσκονται σήμερα, καθώς και τα αναπόφευκτα ηθικά διλήμματα που ανακύπτουν από την εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με πολύ ενδιαφέρον, έλαβαν βεβαιώσεις συμμετοχής από την επιτροπή του προγράμματος αφού συμπλήρωσαν σχετικό ερωτηματολόγιο που αναφερόταν στα διάφορα στάδια υλοποίησης του σεναρίου.

Ευχόμαστε στα παιδιά καλή συνέχεια στο ταξίδι της γνώσης, να είναι όσο πιο συναρπαστικό γίνεται, και ο καθένας/μια να φτάσει στην Ιθάκη της επιλογής του/της γεμάτος/η από εμπειρίες και γνώσεις.



connect.jpg"
ml3.jpg"
ml4.jpg"
ml4.jpg"