Το πείραμα του Ερατοσθένη
3ο Γυμνάσιο ΙεράπετραςΤη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας συμμετείχε στη δράση με τίτλο "Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης -2022"
η οποία διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε).
Το πείραμα του Ερατοσθένη αποτελεί ένα από τα 10 πιο όμορφα πειράματα στην Ιστορία της Φυσικής.
Ο Ερατοσθένης Διευθυντής της μεγάλης βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία ράβδους, μάτια, πόδια, μυαλό και απλότητα σκέψης και
επινοητικότητας υπολόγισε την περιφέρεια της Γης, με λάθος στον υπολογισμό μόνο 2%. Ένα πραγματικά αξιοσημείωτο επίτευγμα για περίπου πριν 2,3 χιλιετίες.
Οι καθηγητές Βασιλάκης Εμμανουήλ και Λυδάκη Σοφία μαζί με τους μαθητές της Γ΄ τάξης,
μέσα από μια βιωματική δραστηριότητα επανέλαβαν το διάσημο αυτό πείραμα του Ερατοσθένη υπολογίζοντας με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης.
Οι ενέργειες που έγιναν για τη διεξαγωγή του πειράματος φαίνονται παρακάτω:
- Στην τάξη έγινε μια σύντομη γνωριμία με το πείραμα παρακολουθώντας ένα σχετικό βίντεο: https://video.link/w/GMpfd
- Στη συνέχεια υπολογίσαμε την κατάλληλη ώρα για την πραγματοποίηση της μέτρησης του πειράματος, προσδιορίσαμε τις συντεταγμένες του σχολείου μας καθώς και την απόσταση του από τον Ισημερινό χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές SunCalc και Google Maps. Στο τέλος, μελετήσαμε το φύλλο εργασίας το οποίο θα συμπληρώναμε μετά τις μετρήσεις μας.
- Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και την κατάλληλη ώρα βγήκαν στην αυλή του σχολείου μας. Κάθε ομάδα διέθετε μια ράβδο ενός μέτρου , μία μετροταινία , ένα φύλλο εργασίας και ένα πίνακα με τους τριγωνομετρικούς αριθμούς των γωνιών. Μετρώντας τη σκιά της ράβδου, υπολόγισαν τη γωνία που σχημάτιζαν οι ακτίνες του ήλιου με τη ράβδο , συμπλήρωσαν το φύλλο εργασίας και υπολόγισαν την ακτίνα της γης στα 6373 Km. Η μέτρηση έγινε με μεγάλη επιτυχία , αν σκεφτούμε ότι η ενδεικτική τιμή της ακτίνας είναι 6371 km.






