powered by Surfing Waves

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη: Μια ξεχωριστή διαδικτυακή συνέντευξη στο σχολείο μας

3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, που ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2015, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει τη σημαντική συμβολή των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστημονική και τεχνολογική κοινότητα, ενώ παράλληλα τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή τους στους τομείς αυτούς.

Στο σχολείο μας λειτουργούν δύο όμιλοι που σχετίζονται άμεσα με τις επιστήμες: ο Όμιλος Βιολογίας και ο Όμιλος Χημείας, στους οποίους συμμετέχουν με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές μας. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη, οι όμιλοι αυτοί διοργάνωσαν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνέντευξη με τη βιολόγο και ερευνήτρια κα Μαρία Γκασδρόγκα.

Η κα Γκασδρόγκα είναι απόφοιτος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Τοξικολογία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο εργαστήριο Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει στις Επιστήμες Ζωής (Life Sciences) και ειδικότερα στη διατροφή και το οξειδωτικό στρες. Έχει συνυπογράψει τρία άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις σχετικά με το επιστημονικό της έργο, την πορεία της στον χώρο της έρευνας, τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ως γυναίκα επιστήμονας, καθώς και θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη βιολογία και την τοξικολογία. Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά διαφωτιστική και ενθαρρυντική, ενισχύοντας την επίγνωση των μαθητών μας για τον ρόλο των γυναικών στις επιστήμες.

Η συνέντευξη αυτή εντάχθηκε στο πλαίσιο της «Βραδιάς του Ερευνητή» (Researchers’ Night), ενός σημαντικού πανευρωπαϊκού θεσμού που προωθεί την έρευνα και την τεχνολογία στην κοινωνία, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις του θεσμού είναι το Chat Lab, στο οποίο ερευνητές και ερευνήτριες από κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συζητούν με μαθητές και απαντούν στις ερωτήσεις τους.

Μέσα από αυτήν τη δράση, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια καταξιωμένη Ελληνίδα ερευνήτρια και να εμπνευστούν από την πορεία της. Η συμμετοχή τους στη διαδικτυακή συνέντευξη ανέδειξε τη σημασία της επιστημονικής έρευνας και την ανάγκη για ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων στους επιστημονικούς κλάδους. Ευελπιστούμε ότι τέτοιες δράσεις θα συνεχίσουν να ενισχύουν το ενδιαφέρον των μαθητών για την επιστήμη και να ενθαρρύνουν περισσότερα κορίτσια να ακολουθήσουν επιστημονικές καριέρες.

Υπεύθυνες καθηγήτριες για τον συντονισμό της δράσης ήταν η Κα Βαλαχή Δέσποινα (ΠΕ04.04 Βιολόγος), υπεύθυνη του Ομίλου Βιολογίας και η Κα Τσαμάνδουρα Ευαγγελία (ΠΕ04.02 Χημικός), υπεύθυνη του Ομίλου Χημείας του σχολείου μας.