Βραδιά Ερευνητή 2023-2024
3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας
Το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας συμμετείχε και φέτος στην δράση «Chat Lab» στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης της «Βραδιάς του Ερευνητή» του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστήμιου Πατρών, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου.
Συγκεκριμένα στις 29 Σεπτέμβρη οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ1 του σχολείου μας καθοδηγούμενοι από τον καθηγητή Χριστόφορο Σφακιανάκη, είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν ζωντανά, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον διακεκριμένο επιστήμονα Θοδωρή Σεμερτζίδη από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Ο κος Σεμερτζίδης παρουσίασε με πολύ απλό και εκλαϊκευμένο τρόπο τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της πληροφορικής και συγκεκριμένα μίλησε για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Μηχανική Όραση. Η συζήτηση περιστράφηκε στο πως οι παραπάνω τεχνολογίες έχουν εφαρμογή στην ανάλυση εικόνας και βίντεο και σε εφαρμογές ασφάλειας υποδομών και ανθρώπων. Παρουσιάστηκαν θέματα κυβερνοασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία, διαφάνεια και την ηθική των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και της επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων.
Εκτός από τον ζωντανό διάλογο, ο καλεσμένος μας απάντησε και σε αρκετές ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές μας βασιζόμενοι στο ερευνητικό του προφίλ.
Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Θοδωρή Σεμερτζίδη, που έδωσε αυτή την μοναδική ευκαιρία στους μαθητές μας αλλά και συνολικά τους συντελεστές της διοργάνωσης της «Βραδιάς του Ερευνητή».
Ακολουθεί ένα κείμενο που έγραψε ο μαθητής Λευτέρης Δοργιάκης με τις εντυπώσεις του από την συνομιλία με τον κύριο Σεμερτζίδη:
«Κατά την συνεδρία που οργάνωσε ο κύριος Σφακιανάκης με έναν διακεκριμένο επιστήμονα του κλάδου της πληροφορικής, μάθαμε πώς γίνεται η δημιουργία των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από μια παρουσίαση μας έδειξε τα βήματα και την διαδικασία που χρειάζεται, έπειτα μας έδωσε παραδείγματα χρήσεων αυτής της τεχνολογίας και μοιράστηκε μαζί μας κάποια μέτρα ασφαλείας για τα προγράμματα που αναπτύσσονται. Επίσης έδωσε κάποιες πληροφορίες για την κυβερνοασφάλεια και τους μελλοντικούς σκοπούς των προγραμμάτων τέτοιας φύσεως. Τέλος, όταν εμείς οι μαθητές τον ρωτήσαμε για σημαντικούς παράλληλους στόχους της έρευνάς του, μας είπε για την ανάγκη διαφάνειας και κοινοποίησης στο ευρύ κοινό των συμπερασμάτων της έρευνας. Στο τέλος της παρουσίασης μας εξήγησε ότι καθώς αναπτύσσεται η τεχνολογία θα χρειαστεί να μπουν νόμοι για να αποφευχθεί η χρήση των προγραμμάτων για κακό σκοπό.»
Περισσότερες πληροφορίες για την ετήσια δράση ChatLab: https://researchersnight.gr/chat-lab/
![]() |
![]() |